Zója Lipovanka

Sorry, this entry is only available in Magyar and Español. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

„Egy fotó megfellebbezhetetlen bizonyítéka annak, hogy egy bizonyos dolog megtörtént.” (Susan Sontag)

1971-ben születtem Ukrajnában, orosz nemzetiségű szovjet állampolgárként. 24 éve élek Magyarországon házasságkötés révén. Hiszek abban, hogy az egyetemes művészetnek, akár a fotóművészetnek, nemzetiségi- vagy országhatár nem szab gátat. Az egyszerű dolgokban megragadni az isteni léptéket. Leginkább ehhez értek. Egy csipetnyi fantáziát csempészni a dolgok egyszerű történéseibe: ez a szándékom hosszútávon.

Nem sorolhatnék konkrét kedvenc témát – hangulattól és helyzettől függ, mit „zárok fénybe.” Egy érdekes arc, egy mozdulat, egy szín, és életre kel az a belső világom, amelyet saját törvényeim szerint építgetek – hangyaszorgalommal.

Az alázat szerintem fontos tényező. Ezért „szólal” meg a fotográfia. Képeimben nem megérteni akarom a világot, hanem megmutatni. Lipovanka Zojásan. A döntés joga a befogadó közönségé… Amatőr vagyok, de érdekelnek a fotós világ történései, újdonságai, hírei.

Öntörvényű, kamerát ragadó embernek tartom magam; ha másnak is tetszik az a többlet, amely a képeimen üzen, boldog vagyok. Ez a mélyvénás kaland, ez a pillanatmegragadás teszi az életet emberivé. Ez a kegyelmi állapot nyit ablakot a világra. Képeimmel ezt képviselem.

Azt mondják, a jó fotó szemével könnyen lehet, az Isten néz. Azonban a pillanatot mindig az ember választja ki…